ARAMALARINIZI BURDAN YAPABİLİRSİNİZ

Google
 

HÜRRİYET SON DAKİKA HABERLERİNE BURDAN ULAŞABİLİRSİNİZ

1 Mart 2008 Cumartesi

MALİYE GEÇMİŞE DÖNÜK OLMAK ÜZERE KAMU PERSONELİNDEN PARA İSTEYEBİLİR Mİ?

Hukuk ilkelerinin hakim olduğu ve hukukun üstünlüğünün kabul edildiği bir ülkede yaşıyoruz. Böyle bir çevrede hiçbir kişi veya makam kendisini hukuk kuralları üzerine göremez. Kamu personeli kendisine yapılan ödemelerin kaynağını ve doğru olarak hesaplamaların yapılıp yapılmadığını tam anlamıyla bilemez. Bu ayrıntıya vakıf olmak teknik bilgiyi de beraberinde getirir. Teknik bilgisi olmayan bu kişilerin, ödemeler yapıldıktan sonra bir ömür boyu, acaba bana yapılan ödemeler hukuka uygun muydu, bu paralar ileride benden geri alınır mı kuşkusu ve endişesi ile yaşayamaz. Bu durumun farkında olan Danıştay'da kamu görevlileri lehine kararlar vermiş ve kamu görevlileri hakkında yapılan idari işlemlerin ancak 60 gün içerisinde geri alınabileceğini, bu süre geçtikten sonra ise herhangi bir şey yapılamayacağını kararlarında ifade etmiştir.

Maliye Bakanlığı'nın 05.02.2008 tarih ve B.07.0.MGM.0.23/115-1756 sayılı il defterdarlıklarına gönderilen ve www.muhasebat.gov.tr internet adresinde yer alan yazısında "Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli personelin vergi indirimine konu olan harcama belgelerini, döner sermayeden ödenen katkı payı için ayrı, genel bütçeden ödenen maaş için ayrı vermesi sonucunda, vergi indirimine ilişkin tarife ve oranlardan ayrı ayrı faydalanarak Hazine zararına neden" olunduğu ifade edilmekte ve "vergi indirimi uygulamasında döner sermaye saymanlıklarında görevli olan Bakanlığımız personeli yönünden Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının iki ayrı işveren olarak değerlendirilmesi, Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda görevli Sağlık Bakanlığına ait personelin ise vergi indirimine konu olan harcama belgelerinin döner sermayeden ödenen katkı payı ve genel bütçeden ödenen maaş için her bir tahakkuk birimine ayrı ayrı verilmesi ancak, indirim tutarının hesaplanmasında maaş ve katkı paylarının birleştirilmesi suretiyle bulunan toplam harcama tutarına, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 121 inci maddesindeki oranların uygulanması gerekmekte olup, haksız yararlanılan vergi indiriminden kaynaklanan tutarların 255 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yer alan açıklamalara göre tahsil edilmesi" gerektiği vurgulanmaktadır.

Ancak, dayanağı Danıştay İçtihadı Birleştirme Kurulunun 1973/14 sayılı kararı olan Danıştay tarafından verilmiş bir çok kararda kamu görevlileri hakkında hatalı olarak yapılan idari işlemlerin ancak 60 gün içerisinde alınabileceği, bu süre geçtikten sonra ise herhangi bir işlem yapılamayacağı istikrar kazanmıştır.

Bu eksenli olarak ise verilmiş kararları görmek için www.danistay.gov.tr adresine bakılabilir.

Verilmiş olan bu kararlar yok sayılarak Maliye Bakanlığı tarafından gönderilen bu yazı ile işlem yapılması ve personelin maaşlarından bu kesintilerin yapılması hukuken mümkün değildir. Eğer kamu görevlilerin maaşlarından bu şekilde kesinti yapılırsa, bu kişilerin haklarını aramaları ve faiziyle birlikte kendilerinden kesilen paraları geri almaları hukuken mümkün olup ve Danıştay kararlarında da görüleceği üzere dava açıldığı zaman kesinlikle kazanılacak bir durumdur.

Maliye Bakanlığı tarafından il defterdarlıklarına gönderilmiş olan bu yazının uygulama imkanı yoktur.

Hiç yorum yok: